Taustatietoa Uranet-digipalveluiden kehityksestä


Uranet -digialustan kehittämistyö lähti käyntiin vuonna 2015. Kehittämistyön lähtökohtana oli luoda prototyyppi ideaalista tilanteesta, joka palvelisi parhaiten opiskelijoita, opettajia ja se toimisi yhdistävänä tekijänä oppilaitosten ulkopuolisten osapuolien kanssa. Lisäksi vaatimuksena oli, että digialustan on oltava maksuton käyttää, se toimisi joka paikassa ja vaivaton ottaa käyttöön. Idea on lähtöisin suomalaisilta digitalouden korkeakouluopettajilta, jotka ovat pitkään työskennelleet perinteisten verkko-opetusjärjestelmien kanssa opetustyössä. Kehitys lähti havainnoista, jonka tuloksena pohditiin ja todettiin että suljetuissa ympäristöissä olevat verkko-opetusjärjestelmät eivät ole hyödyllisiä niitä käyttäville opettajille ja heidän opiskelijoilleen nykymuodossa.

Organisaatiokohtaiset suljetut verkkovalmennusratkaisut aiheuttavat myös runsaasti ylimääräistä työtä eri organisaatioissa ja eri opettajille. Esimerkiksi yksi opettaja on joutunut 10 vuoden uransa aikana perustumaan saman verkkokurssin opiskelijoilleen noin 60 kertaa. Samaa kurssiaihetta opettaa samassa oppilaitoksessa monta muutakin opettajaa. Laskujemme mukaan pelkästään yhdessä oppilaitoksessa sama työ (eli kurssin avaaminen ja vanhan kurssin kopioiminen verkko-opetusjärjestelmään) on jouduttu toistamaan ainakin 300 kertaa kymmenen vuoden aikana. Lisäksi opiskelijat ja opettajat ovat kadottaneet suoritus- ja tilastotietonsa, eikä heillä ole pääsyä katsomaan tuloksia opintojen päätyttyä.

Muutimme tätä asiaa siten, että kurssit muuttuvat helposti skaalattavaksi digipalveluksi, jota voidaan käyttää eri opettajilla, eri organisaatioissa, eri aikoina. Tämä on mahdollista, koska digipalvelu tarkoittaa opetussisältöä, joissa on verkko-opettajan ja ohjattavan työkalut mukana. Kerran tehtyä opetussisältöä voidaan käyttää loputtomasti ja eri paikoissa, eri opettajien toiminnassa mikäli opetustavoitteet ovat samankaltaiset.

Koska toinen opettaja voi luoda opetusympäristön opetussisältöineen toiselle opettajalle, niin tämä avaa mahdollisuuden alustapalveluyrittäjyyteen aivan uudella tavalla. Kerran tehdylle opettajan työlle syntyy arvoa verkkokurssien monikäyttöisyyden ansiosta, sillä verkkokursseja voidaan lisensoida opetuskäyttöön käyttäjäkohtaisen hinnoittelun avulla. Yhdellä verkkokurssilla voi olla ajan saatossa tuhansia, ellei jopa kymmeniä tuhansia käyttäjätilauksia eri tilaajaorganisaatioiden opetuskäytössä. Digipalvelun tuottava alustapalveluyrittäjä päättää digipalvelun käyttäjäkohtaisen hinnan, jolla muut voivat opettaa ohjattaviaan.

Mikä parasta, nämä asiat mahdollistava Uranet® -digialusta on ollut toiminnassa jo vuodesta 2018 ja siinä on yli 500 rekisteröityä käyttäjätunnusta. Laajensimme digialustan käyttötarkoitusta alustapalveluyrittäjyyteen tänä keväänä, jonka vuoksi sinäkin luet tätä viestiä.

Tervetuloa mukaan!

Oy Digital Education Services Finland Ab

Etusivulle

 


Alustatalouden avulla uutta työtä koulutuspalveluihin.  Uranet® -alustapalveluyrittäminen.

Jätä kommentti